Om oss

Altsaxofonisten Håkan Lewin och konsertorganisten Johannes Landgren spelade sin första konsert tillsammans i Stora Tuna kyrka, södra Dalarna, hösten 1998.

Johannes Landgren och Håkan Lewin 1998.
Inspelad hösten 1999 i Artisten (Högskolan för Scen och Musik) Göteborg. Inspelad hösten 1999 i Artisten (Högskolan för Scen och Musik) Göteborg.

Under Duke Ellingtons 100-års jubileum, år 1999, besökte duon många kyrkor och musikfestivaler i de Skandinaviska länderna. Bl.a. blev vi engagerade att spela en konsert ingående i Nordkalott Jazzfestival, som arrangeras i de svenska och finska städerna Haparanda och Tornio. Arrangörerna hade idén att förlägga konserten i Tornios vackra timmerkyrka. I kyrkorådet fanns det olika åsikter om det skulle vara passande att spela jazzmusik i kyrkan. Efter en omröstning i rådet vann ja-sidan med siffrorna 5 - 4, så vi spelade en mycket välbesökt konsert i Tornio kyrka.
Hösten 1999 spelade vi in CD-skivan In My Solitude, där musiken uteslutande är kompositioner av Duke Ellington och Billy Strayhorn.
Under våra många timmar i turnébilen, talade vi ofta om det eskalerande våldet i vårt samhälle och om det fanns någon möjlighet för oss med vår musik att motverka detta. Vi var naturligtvis medvetna om att det förmodligen var en naiv tanke och en mycket svår uppgift. Eftersom vi så ofta stod framför en stor publik och hade den uppfattningen att alla måste göra det lilla man förmår, bestämde vi oss för att med några korta ord under våra konserter, framföra budskapet om medmänsklighet och ickevåld samt låta musiken tala. 

Brandstation på Manhattan smyckad av blommor och hälsningar från tacksamma människor. Brandstation på Manhattan smyckad av blommor och hälsningar från tacksamma människor.

Den 16 september 2001 var vi engagerade att spela en konsert i New York, samt åka vidare till Rochester och Eastman School of Music, där vi var engagerade att hålla föredrag samt spela några konserter i stadens kyrkor. På grund av "September 11" katasrofen var vi osäkra på om vi skulle åka. Vi tyckte dock att vårt budskap verkligen hade sin plats i New York vid detta tillfälle och beslutade oss för att åka. Vi fanns med på den första flighten som fick tillåtelse att flyga från Skandinavien till New York. Våra upplevelser av sviterna efter "September 11" var minst sagt katastrofala och våra funderingar på hur man skulle kunna vara en kraft mot det tilltagande våldet förstärktes ytterligare.  

Inspelad i Ängelholms kyrka 2 - 6 december 2002 Inspelad i Ängelholms kyrka 2 - 6 december 2002

Hemma igen efter denna omtumlande USA-tuné fick vi ett par dagars vila i Göteborg, som sedan följdes av en veckas Sverigeturné i södra norrlands inland, kontrasterna var obeskrivbara. Vi deltog även i Gothenburg International Organ Festival. Vid denna festival utökades duon till trio, med sättningen altsaxofon, Hammondorgel samt piporgel.
År 2002 spelar vi in CD-skivan "Freedom the vision" på trio tillsammans med den danska Hammondorganisten Kjeld Lauritsen. Musiken på denna skiva innehåller ett flertal "Afroamerican Hymns" uppblandade med Ellington-och Strayhorn-kompositioner. 

Två organister testar orgeln i St. Peters Church Två organister testar orgeln i St. Peters Church

På  Martin Luther King-dagen den 18 januari 2004, blir vi på nytt inbjudna till New York. Denna gång till jazzkyrkan St. Peters Church på Manhattan. Motiveringen till denna inbjudan var att man ansåg att vår musik skulle passa till att celebrera Martin Luther King-dagen.

Entrén till kyrkan i Rijeka. Entrén till kyrkan i Rijeka.

Slutet av juli 2004 spelar vi på duo en längre turné i Kroatien, där vi bl.a. besöker Rijeka och Sibenik.

Sibenik Kroatien.
Präst i St. Peters Church med alla jazzcelebriteter som har spelat där genom åren i bakgrunden.
Konsertstart i Rijeka med Thad Jones´ A Child is Born.
Rijeka

Tillsammans med Vedrana Koceic i en radiostudio i Kroatien år 2004. 

Den 20 september 2004 spelade vi en konsert i den Franska kyrkan (Igreja de Luis dos Franceses) i Lissabon Portugal. Konserten ingick i VII Festival Internacional de órgano de Lisboa. Kyrkan var så fullsatt att publiken satt på golvet bara 2 meter framför våra fötter. Dörrarna ut mot torget fick öppnas så att publiken som inte fick plats, kunde stå utanför och lyssna. Den Ellingtonmusik vi spelade hade aldrig tidigare spelats i Portugal.

Igreja de Luis dos Franceses Lissabon Porugal
Chelyabinsk 2004. Chelyabinsk 2004.

Hösten 2004 besöker vi för första gången Ryssland och deltar i festivalen "Jazz and Pipe Organ" i milionstaden Chelyabinsk som ligger i södra Ural Sibirien. Vi spelar 3 utsålda konserter varav en av dessa bandas för en kommande CD-skiva.

Live in Russia inspelad i Chelyabinsk år 2004

År 2005 grundar vi den ideella föreningen Music Against Violence i Göteborg.
Music Against Violence (MAV) är en förening för musiker och musikintresserade som med musiken som medel verkar för att:
Väcka de kreativa och konstruktiva krafterna i samhället
Ta avstånd ifrån, och visa på alternativ till, alla former av våld, förtryck och orättvisor
Bygga nätverk med hjälp av musik såväl nationellt som internationellt, genomföra musikaliska manifestationer samt samverka med organisationer, föreningar och enskilda som arbetar i samma anda.

Konsert på Bollnäs Jazzklubb. Konsert på Bollnäs Jazzklubb.

 2006 spelar vi några konserter i Sverige på kvartett med Hammond organisten Pierre Swärd och trumslagaren Jon-Erik Björänge.

Konsertbild från ön Hvar i Kroatien. Konsertbild från ön Hvar i Kroatien.

I slutet av juli 2007  är vi åter tillbaka i Kroatien. Denna gång spelar vi konserter från staden Osijek i norr till ön Hvar i söder.

En fullsatt konsertsal under festivalen Jazz and Pipe Organ i Chelyabinsk år 2008. En fullsatt konsertsal under festivalen Jazz and Pipe Organ i Chelyabinsk år 2008.

År  2008  är det åter dags för en festival i Chelyabinsk, Ryssland. Denna gång spelar vi på duo inför, som vanligt fullsatta, konsertsalar.

På väg till konserthuset i Chelyabinsk. På väg till konserthuset i Chelyabinsk.

2005 är vi tillbaka i Chelyabinsk, denna gång på trio tillsammans med trumslagaren Jon-Erik Björänge. Med på denna turné var även Patricia Willard som hade arbetat tillsammans med Duke Ellington i 25 år och hade mycket goda kunskaper om Ellington, hans musik och musiker. Patricia fungerade som konferenciär vid våra konserter. Efter festivalen i Chelyabinsk fortsatte vi på duo tillsammans med Patricia till Jekaterinburg och Samara. Vi spelade på deras konserthus som var utsålda till sista plats. I Samara hade vi 1000 personer som besökte vår konsert.

Pressen besöker oss före konserten i Samara
Patrica och Johannes testar sina kunskaper i Rysska.
Soundcheck i Eureka Kalifornien USA år 2007. Soundcheck i Eureka Kalifornien USA år 2007.

Under år 2007 besöker vi även USA några dagar. Denna gång spelar vi bl.a. i Chicago, Washington DC och Eureka (Kalifornien).

Festivalen "Musik på vattnet" tillsammans med trumslagaren Jon-Erik Björänge, Mölndal år 2008. Festivalen "Musik på vattnet" tillsammans med trumslagaren Jon-Erik Björänge, Mölndal år 2008.
Konsert i Kronhuset Göteborg år 2016. Konsert i Kronhuset Göteborg år 2016.

Åren 2009, 2010 samt 2016 spelar vi konserter tillsammans med en av sveriges professionella blåsorkestrar, Gothenburg Wind Orchestra (GWO). Orkestern dirigerades vid dessa tillfällen av Örjan Fahlström.

År 2009 inleder vi ett samarbete med "Sandviken Big Band". Vi spelar in dubbel CD-skivan IN THE NAME OF FREEDOM, samt spelar några konserter runt om i Sverige.

En sista koll av instrumentet inför konsertstart. En sista koll av instrumentet inför konsertstart.

Juni månad 2010 spelar vi en konsert i Sunds kyrka på Åland. Konserten ingick i Ålands orgelfestival.

Konsert med Sandviken Big Band på Artisten i Göteborg
Repetetion i Mölndal Sverige 2011. Repetetion i Mölndal Sverige 2011.

Vår mesta verksamhet består  i att spela duokonserter i kyrkor. Musiken vi  spelar har till största delen hämtats från Duke Ellingtons Sacred Concerts. Vid våra samarbeten med körer, har vi tillhandahållit körarrangemang, även den musiken är hämtad från Duke Ellingtons Sacred Concerts.

År 2010 spelar vi en konsert tillsammans med Kaitseväe Orkester under ledning av Peeter Saan. Konserten spelades i "Estonia" kontserdisaalis i Tallinn ,Estland. Musiken i denna konsert är också hämtad från Duke Ellingtons och Billy Strayhorns kompositioner. Vid samarbeten med större orkestrar, blåsorkestrar eller storband, tillhandahåller vi arrangemang. Dessa arrangemang är skrivna av några av Sveriges bästa arrangörer.

Repetetion i Gaza-Almat`haf Hotel. Repetetion i Gaza-Almat`haf Hotel.

År  2013 driver vi med ekonomiskt stöd av "Folke Bernadotte Akademin" ett projekt i Gaza, Palestina. Projektet kallas "Gaza Singing for Peace" och har som mål att med musik sprida vårt budskap om medmänsklighet, alla människors lika rättigheter, icke våld samt fred.

Konsert i Gaza-Almat´haf Hotel. Konsert i Gaza-Almat´haf Hotel.

 Vi spelade två konserter i Gaza City för totalt 1400 personer. I detta projekt ersätts Johannes av Hammondorganisten Thomas Jutterström.

Igreja de Sao Martino church Madeira. Igreja de Sao Martino church Madeira.

Oktober 2013 var vi åter inbjudna till Portugal. Denna gång till Madeira Organ Festival. Vi spelade vår konsert i Igreja de Sao Martino Church i Madeira den 23 oktober.

Memorial Church Berlin, med Johannes på orgelläktaren. Memorial Church Berlin, med Johannes på orgelläktaren.

Den 4 juli 2014 spelar vi tillsammans med trumslagaren Jon-Erik Björänge en konsert i "Memorial Church" Berlin. Konserten bandas för en kommande CD-skiva.

Projektet "Gaza Singing for Peace" fortsätter under år 2014. Våra intentioner var att vi skulle försöka att spela konsertern i Ramalla och Jerusalem. På grund av olika omständigheter misslyckas vi med detta. Vi lyckas dock att producera DVD-skivan "Gaza Singing for Peace" via internet mellan inspelningsstudior i Göteborg och Gaza, samt filmat material från inspelningarna och autentiskt material från miljöer i Gaza.

Deltagare i "Jazz and Pipe Organ" festival 2015 Deltagare i "Jazz and Pipe Organ" festival 2015

Februari 2015 blir vi åter inbjudna till Tjeljabinsk för ytterligare en festival med namnet "Jazz and Pipe Organ". Denna gång spelar vi i ett helt nybyggt konserthus. Deltagarna kommer från Frankrike, Tyskland, Holland, Ryssland samt duon Lewin-Landgren från Sverige.

På FN dagen den 24 oktober 2016 spelade vi tillsammans med bl.a. El Sistema Sweden Dream Orchestra en välbesökt konsert som vi kallade "Förenade toner för fred" i Betlehemskyrkan Göteborg. 

September 2016 kommer CD-skivan "It´s Freedom" Landgren Lewin Björänge Trio Live at Memorial Church Berlin 2014.

Betlehemskyrkan Göteborg 2016-10-24
Göteborgs Domkyrka 2017-07-01 Göteborgs Domkyrka 2017-07-01

Sommarturné 2017.
Några röster från publiken, samt en bild från vår turné.
"Ville bara skriva några rader och tacka så mycket igen för en fantastisk fin konsert idag i Västerhaninge kyrka. Det var verkligen otroligt vackert. Både Medryckande och känslosamt. Jag blev verkligen berörd på djupet och är man en musikälskare så går det ända in i själ och hjärta".
"ETT STORToch VARMT TACK för att ni delar med er av er begåvning och musikalitet! Njöt i fulla drag igår och blev även rörd till tårar".
"Grymt bra konsert i Arjeplogs kyrka!"

Avslutnings konsert 29/10, 2017 Avslutnings konsert 29/10, 2017

Den femte "Jazz and Pipe Organ" festivalen i Tjeljabinsk, Ryssland. Tre dagar (27-29 september 2017, med musiker från Tyskland, Polen, Norge, Ryssland samt duon Lewin-Landgren från Sverige. Varje konsert så gott som utsåld och som vanligt en oerhört entusiastisk publik. Det är faktiskt lite speciellt att spela för den ryska publiken! Ett stort och varmt tack till Vladimir Khomyakov och hans medarbetare, ingen nämnd och ingen glömd, för ett fantastiskt arbete!

Vladimir Khomyakov till vänster på bilden.

Tysklandsturné augusti 2018. Konsert i Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche Berlin, den 9 augusti 2018.

Johannes vid orgeln i Gedächtnis-Kirche.
Orgelläktaren i Gedächtnis-Kirche.

Lewin Landgren Duo firar 20-årsjubileum.
Hösten 2018 har Lewin-Landgren Duo varit verksamma i 20 år. Första konserten spelades i Stora Tuna Kyrka, Borlänge Sverige, hösten 1998.
Under dessa 20-år har Duon spelat hundratals konserter på duo, trio, tillsammans med körer och större ensembler, i Sverige och utomlands. Det har blivit 4 USA turnéer, 6 konsertbesök i Ryssland, 3 sommarturnéer i Kroatien, kulturutbyte med Gaza (Palestina), otaliga turnéer i Sverige, samt konsertbesök i de flesta europeiska länder.
Flera radio och TV program har blivit inspelade och 6 CD-skivor har producerats.
Vi kommer att fira dessa 20 år med jubileumskonserter, under hösten 2018 och våren 2019, med start i Tjeljabinsk, Ryssland, den 26 – 29 september 2018. 

Festivalen "Jazz and Pipeorgan" i Tjeljabinsk, Ryssland september 26 - 29, 2018
Festivalen arrangerades för sjätte gången och startade år 2004. Lewin & Landgren Duo har haft den stora äran att deta i alla festivalerna, 2004, 2005, 2008, 2015, 2017 och 2018. Festivalen kommer att fortsätta år 2019 och duon är redan inbjuden.

Deltagande artister i festivalen
Johannes Landgren
Håkan Lewin
The finaly concert at the sixth festival of "Jazz and Pipeorgan" in Tjeljabinsk, Russia. The artists are from Austria, Israel, Germany, Russia and Sweden.

Deltog som en av programpunkterna i Heliga Trefaldighets kyrkas Kulturdagar i Krisianstad den 19 - 20 Oktober 2018. 

Konsert på trio, tillsammans med trumslagaren Jon-Erk Björänge och  
en Projektkör under ledning av Maria Ydeborg  i Immanueskyrkan, Jönköping den 27 oktober 2018.

Konsert i Stensjökyrkan Mölndal, den 28 oktober 2018. I konserten deltog förutom Lewin-Landgren Duo, Stensjökyrkans kyrkokör under ledning av Birgitta Landgren, Magnus Rosén samt Ulf Sarner. Denna konsert var ett samarrangemang mellan Stensjökyrkan och MAV (Music Against Violence Sweden).

Birgitta Landgren dirigerar kyrkokören.
Magnus Rosén tackar för applåderna efter sitt solobas program.
Ulf Sarner framför Kurt Lindgrens "I Have a Dream" tillsammans med Lewin-Landgren Duo.
Galakonsert i Chelyabinsk den 28 september 2019. Artisterna på bilden är från Skottland, Israel, Tyskland, Ryssland samt Sverige. Deltagarna från Danmark finns tyvärr ej på bilden. Galakonsert i Chelyabinsk den 28 september 2019. Artisterna på bilden är från Skottland, Israel, Tyskland, Ryssland samt Sverige. Deltagarna från Danmark finns tyvärr ej på bilden.

"Jazz and Pipeorgan Festival" Chelyabinsk, Russia, 23 - 28 September 2019.
Lewin & Landgren Duo spelade totalt 5 konserter i Chelyabinsk med omnejd. 2 konserter i Chelyabinsk och i Troitsk, Miass samt Yuzhnouralsk. Samtliga konserter spelade vi för utsålda konsertsalar.

Här några bilder från vår konsert i Miass den 26 September.